Menu

Ukratko o studiju hagioterapije

Do sada je održano šest međunarodnih studija hagioterapije u Zagrebu (početkom srpnja 2009., 2010, 2011., 2012. 2013. i 2014. god.). Voditelj studija i glavni predavač je prof. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj hagioterapije. Studij se odvijao kroz plenarna predavanja, formaciju i grupne vježbe za polaznike, u kojima su dr. Ivančiću pomogle hagioasistentice. Studij je prilika i za polaganje ispita potrebnih za rad u hagioterapiji. Na svaki studij prijavi se preko 500 sudionika.

Šesti međunarodni studij hagioterapije i antropološke medicine na temu "Stručna područja hagioterapije i antropološke medicine" održan je od 30.lipnja do 05. srpnja 2014.godine u hotelu Westin u Zagrebu. Voditelj studija bio je prof.dr. Tomislav Ivančić, osnivač hagioterapije i jedan od najuglednijih hrvatskih teologa i teološko-filozofskih antropologa. On je držao predavanja od utorka do subote  od 10-12.30 i od 16-19 h. Tri mentorice iz hagioterapije Lela Crnek, Silva Vrdoljak i Ana Perišić vodile su program "Izobrazba, formacija i iskustvo duha u hagioterapiji i antropološkoj medicini" svakog dana od 9-9.45 h i od 20-21 h.
U Kristalnoj dvorani hotela Westin bilo je prisutno oko 600 ljudi iz 18 zemalja sa svih kontinenata. Sadržaj studija prevodio se na njemački, engleski i talijanski jezik.
Voditelj studija prof.dr. Tomislav Ivančić na studiju je dao:
1. Pregled principa hagioterapije
2. Stručna područja hagioterapije i antropološke medicine
Temeljito je obrađen pregled 39 mogućih stručnih područja mikropatologije i makropatologije, kao i odgovarajuće mikroterapije i makroterapije. Također je dan pregled korisne literature.
Na studiju su bila važna tri posredovatelja sadržaja:
-redovita predavanja voditelja prof.dr. Tomislava Ivančića
-trostruko uvođenje u praksu triju mentorica
-međusobna razmjena iskustava sudionika o sadržajima Studija.

Peti međunarodni studij antropološke medicine i hagioterapije ("Temeljna i specijalistička hagioterapija" 01–06.07.2013.) održan je u dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu, u organizaciji Zajednice „Molitva i Riječ“ te Ustanove za odgoj i obrazovanje u hagioterapiji, pod vodstvom prof. dr Tomislava Ivančića, a obrađivale su se podteme: antropološka medicina, formacija, temeljna antropologija, temeljna terapija i specijalistička hagioterapija
Polaznici studija bili su iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Irske, Belgije, Luxemburga, Švicarske, Švedske. U prilog činjenici da je hagioterapija zakoračila i izvan Europe govori prijava sudionika iz Tanzanije.
Studij je bio prilika da prof. dr. T. Ivančić predstavi nove spoznaje na području hagioterapije, a mentorice Lela Crnek, Silva Vrdoljak i Ana Perišić na početku i na kraju svakoga dana sudionike su uvodile u praksu hagioterapije posredujući im iskustva iz hagioterapijske prakse.
http://www.youtube.com/watch?v=7svBJuOu-1A

Četvrti međunarodni studij hagioterapije (2012.)
Naziv četvrtog međunarodnog studiju hagioterapije (2012.) bio je „Antropološka medicina i hagioterapija“, a uz matičnu vrhovnu upravu Zajednice MIR, organizator je bila i novoosnovana ustanova za obrazovanje odraslih u hagioterapiji.
Tijekom predavanja prof. Ivančić najprije je obrazlagao značenje naziva antropološka medicina, zatim je iznio argumente u prilog znanstvenosti antropološke medicine i hagioterapije uz kratki pregled i sustavni prikaz antropološke medicine.
Novost ovog studija bila je promatranje patologije i terapije duhovne duše po skupinama duhovnih organa koji su podijeljeni na vitalne, kognitivne i djelatne organe.
Od ovog studija hagioterapija je strukturirana tako da se razlikuje preventivna, kurativna, razvojna, makroterapijska i mikroterapijska hagioterapija.

Treći međunarodni studij hagioterapije (2011.)
Na Trećem međunarodnom studiju hagioterapije (2012. god.) učilo se kako da hagioasistent najprije sebi, a zatim i hagiopacijentima posreduje duhovno zdravlje. U Hrvatsku je stiglo više od 500 polaznika iz raznih dijelova svijeta: po jedan predstavnik iz Luksemburga, Poljske, Slovačke, Makedonije, Crne Gore, Moldavije i SAD-a; 4 iz Srbije, 5 iz Švicarske, 8 iz Irske, 12 iz Slovenije, 26 iz Bosne i Hercegovine, 31 iz Italije, 37 iz Austrije i 44 iz Njemačke te oko 350 polaznika iz 91 grada u Hrvatskoj. Među polaznicima bili su svećenici, redovnice i laici raznolikih zanimanja: znanstvenici, liječnici, prosvjetni djelatnici, psiholozi, pravnici, zaštitari, suci, inženjeri, teolozi, agronomi, socijalni radnici, bankari, obrtnici i umjetnici. Polaznici su sa zanimanjem pratili jutarnja i popodnevna predavanja prof. Ivančića. Praktikum su svakodnevno održavale iskusne hagioasistentice Lela Crnek iz Bjelovara i Silva Vrdoljak iz Slavonskog Broda.
Na Studiju teme su bile: uzrok duhovne patologije, bol i patnja duhovne duše, hagiopacijenti, hagioasistenti, zakonitosti duha, lijekovi za duhovnu dušu te posredovanje terapije (zdravlja).

Drugi međunarodni studij hagioterapije (2010.)
Drugi po redu međunarodni studij hagioterapije, nazvan 'Znanje i iskustvo', nije bio ponavljanje gradiva iz prethodne godine već je naglasak bio na stjecanju praktičnog znanja i iskustva hagioterapijskih sadržaja. Temeljne spoznaje ostaju iste, ali se poput krošnje stabla šire novi vidici i mogućnosti. Studij je okupio polaznike iz 12 zemalja.
Hagioterapija nije samo terapijsko nego i istraživačko djelovanje. O njoj su do sada napisana dva doktorska i jedan magistarski rad. U dva znanstvena istraživanja proučavana je djelotvornost hagioterapije na depresiju i migrenu, a na Institutu u Mainzu upravo se provodi istraživanje o djelotvornosti hagioterapije na liječenje ovisnosti.
Na drugom međunarodnom studiju iz hagioterapije najvažnije je bilo spoznaje provesti u praksu. Vježbe i formaciju vodile su hagioasistentice Silva Vrdoljak iz Slavonskog Broda i Lela Crnek iz Bjelovara. Cilj praktičnog dijela studija bio je steći iskustvo da zakonitosti duhovne dimenzije funkcioniraju u životu.

Prvi međunarodni studij hagioterapije (2009.)
Prvi međunarodni studij hagioterapije održan je od 06. do 11. srpnja 2009 u Zagrebu. Ovaj studij je oblik izvanrednog studija hagioterapije. Stoga zahtijeva da se nakon studija proučava dodatna propisana literatura.
U prvom djelu studija obrazložen je pojam i nastanak hagioterapije. U drugom dijelu izučavan je sadržaj hagioterapije kroz poglavlja:
1. Antropološka pneumatologija (filozofski, organski i fenomenološki aspekt duhovne duše)
2. Pneumatološka bol i patnja (morfologija zdravlja i bolesti, sustavni prikaz boli i patnje duhovne duše, etiologija boli i patnje)
3. Pneumatološka dijagnoza (organski i fenomenološki put dijagnoze )
4. Putovi u pneumatološko zdravlje

Skripte (zbornici) - audio snimke:
I Međunarodni studij hagioterapije - „Teorija i praksa u izobrazbi i formaciji“, Zagreb, 06.- 11. srpnja. 2009., skripta, Teovizija
II Međunarodni studij hagioterapije - „Znanje i iskustvo“, Zagreb, 05.-10. srpnja. 2010., skripta, Teovizija
III Međunarodni studij hagioterapije, Zagreb, 04.-09. srpnja 2011. Audio snimka, Ple-mir
IV Međunarodni studij “Antropološka medicina i hagioterapija“, Zagreb, 02.-07. srpnja 2012. Audio snimka, Ple-mir
V. Međunarodni studij antropološke medicine i hagioterapija "Temeljna i specijalistička hagioterapija"  Zagreb, 01.-06. srpnja 2013. Audio snimka, Ple-mir

{gallery}fotogalery{/gallery}