Menu

18.06.2012. Dubrovnik.
 "Sloboda i povjerenje, temelj čovjekovog zdravlja" naziv je hagioterapijske tribine koju su u ponedjeljak 18. lipnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku održali profesorica Ana Perišić, voditeljica Centra za hagioterapiju Split, i poduzetnik Josip Kuzmanić. Moderator tribine bila je profesorica Romana Đuka-Alemani, koja je nazočnima kratko predstavila metodu hagioterapije, odnosno antropološke pneumatologije dr. Tomislava Ivančića. Podsjetila je i kako se za zaživljavanje hagioterapije u Dubrovniku zauzimao vjernik laik pokojni Stanko Lazo te njemu posvetila tribinu.

Ana Perišić je istaknula kako je zahvaljujući hagioterapiji sada bolje definirano područje duhovnog. Hagioterapija obuhvaća liječenje bolnih područja čovjeka gdje je riječ o dubokoj patnji prouzrokovanoj besmislom života. Razlozi besmisla, boli i patnje vrlo često su neživljenje vrednota, odnosno vrijednosti prirodnoga moralnog zakona. Voditeljica splitskog hagioterapijskog centra govorila je o čovjeku kao spoju duha i materije koji svoju temeljnu zakonitost otkriva dajući odgovore na temeljna životna pitanja. Upozorila je na važnost preispitivanja življenja vlastite originalnosti i potrebu svakodnevnog rada na sebi.

Inženjer Jozo Kuzmanić podijelio je s okupljenima iskustva kako mu je hagioterapija pomogla u razumijevanju sebe i ljudi oko sebe. Nakon predavanja slušatelji su mogli postavljati pitanja. Među njima je don Frano Markić Alejuja podsjetio na seminare dr. Tomislava Ivančića na kojima posljednjih desetljeća sudjeluju i neki Dubrovčani kao i na seminare koje je profesor do sada održavao u Dubrovniku.