Menu

Hrvatski fizičar i izumitelj svjetskog ranga, dr.sc. Davor Pavuna, u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu u srijedu (22.1.2014.) održao je zanimljivo predavanje na temu “Moj uvid o post-kvantnoj fizici i o Bogu”, kojeg je posjetilo oko 1100 ljudi. Osim u punom amfiteatru, njegovo se predavanje pratilo i u tri susjedne prostorije preko video zida. Današnjem čovjeku doliči prodiskutirati najnaprednije uvide post-kvantne fizike i znanosti te se zapitati može li dobiti sve odgovore? Gdje ih tražiti? Znanost ili susret s Bogom? Ovaj potonji donosi neku dimenziju čovjeku koju znanost ne nudi. Na koncu, svi postavljamo pitanja i samima sebi i svima oko nas pa se zapitajmo TKO ima informaciju: čovjek, Svemir ili Bog izravno. Jedno je sigurno, znanost baca novo svjetlo na poimanje Boga koje može itekako koristiti čovjeku. Znanost i religija smiju i čak trebaju imati kako neslaganja tako i pozitivne susrete na dobrobit društva, no moj je dojam kako one nisu međusobno oprečne nego se gotovo savršeno nadopunjuju.
Dinamično predavanje Davora Pavune idejno je podijeljeno u dvije faze koje su se međusobno prožimale čitavo vrijeme. Jednu o znanosti i drugu o vjeri u kojoj je moderator bio dr.sc.don Ivan Tadić.

Dao nam je do znanja kako je zabluda o “znanstvenicima nevjernicima” navodeći primjere znanstvenika vjernika: Newtona, Einsteina, Ruđera Boškovića pa i Nikole Tesle, kojeg iznimno cijeni, smatrajući ga post-kvantnim vizionarom.

Zahvalio je pokojnom Zvjezdanu Liniću i Tomislavu Ivančiću koji su mu pomogli na njegovom duhovnom putu. Spominjao je duhovne vježbe u šutnji. Ovdje je vrijedno spomenuti Hagioterapiju, što je izvorni hrvatski proizvod patera Tomislava Ivančića (više informacija na youtubu, a i u knjižarama).

Više na izvornom članku: www.szssplit.hr (Udruga studenti za studente)