Home
Tomislav Ivančić
O nama i Hagioterapiji
Hagiotelevizija
Kontakt - Gdje smo
Linkovi
 

Prof. dr. Tomislav Ivančić - utemeljitelj hagioterapije

TOMISLAV IVANČIĆ rođen je u Davoru 1938.godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši doktorat na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio jedan od urednika Bogoslovske smotre, član je uredništava i suradnik brojnih tuzemnih i inozemnih teoloških časopisa, te član Društva hrvatskih književnih prevoditelja. Od 1983. godine kanonik je zagrebačkog Prvostolnog kaptola.

Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva mogućnost i način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć, čiji je predstojnik.

Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica "Molitva i Riječ" i udruge Centar za bolji svijet, te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu kod nas i u inozemstvu. U posljednjem desetljeću školuje kod nas i u inozemstvu djelatnike za rad u centrima za duhovnu pomoć i za vođenje skupova evangelizacijskog apostolata.

Njegovi znanstveni i stručni članci izlaze u domaćim i inozemnim časopisima. Napisao je preko pedeset knjiga, od kojih je gotovo pola prevedeno na strane jezike, a nekoliko ih je izdano samo na stranim jezicima. Njegova knjiga Pođi za mnom prevedena je na dvanaest jezika. Glavni je urednik časopisa Koraci, a onda i Novi koraci i osnivač časopisa Hagioterapija.

Od 1998. do 2001. godine bio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U rujnu 2001. godine izabran je za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Papa Ivan Pavao II. izabrao ga je 9.veljače 2004. godine za člana Međunarodne teološke komisije kojoj je predsjedavao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, Joseph kardinal Ratzinger, sadašnji papa Benedikt XVI.


 

 

 

Desing: Damir  za hagioterapija-split.hr